Menu

Derk Sauer - Staand Werken in de klas

Staand Werken in de klas

STAAND WERKEN in de klas
Derk Sauer, Parool Buitenland Mockba, zaterdag 8 oktober 2005

IK BRACHT m'n zoontje Berend (negen jaar) naar school en zag dat het klaslokaal helemaal was gereorganiseerd. In plaats van door de gebruikelijke bankjes werd de helft van het klaslokaal nu ingenomen door hoge tafels.

"Wat is hier aan de hand?" vroeg ik Berend.

"Oh," zei Berend, "we staan tegenwoordig in de klas."

"Staan!!??" zei ik. "Heb je straf of zo?"

"Nee hoor," lachte Berend. "Dat is iets nieuws. We wisselen af. Eerst zitten we tien minuten. Dan gaat een lamp branden en moeten we tien minuten staan, en daarna weer zitten."

"En de les?" vroeg ik, "gaat die gewoon door?"

"Natuurlijk papa," zei Berend, "doe niet zo stom."

De juffrouw, Natalya Alexandrovna, was er intussen bij komen staan.

"Vindt u de tafels niet mooi," zei ze, en wees op de nieuwe lessenaars. "Speciaal op maat gemaakt voor elk kind. Zo staan de kinderen keurig rechtop."

"Ik snap het niet helemaal," zei ik, "Berend beweert dat-ie tijdens de les tien minuten zit en daarna tien minuten staat. Klopt dat?"

"Zeker," zei de juf. "Dat is een nieuwe leermethode, waarmee we dit jaar voor het eerst experimenteren."

"En waar is dat zitten en staan goed voor?" vroeg ik.

"Dat is veel beter voor de rug, de benen en de voeten," zei de juf. "Zo'n hele dag zitten is eigenlijk heel slecht voor opgroeiende kinderen. Moet u maar eens opletten hoeveel jonge kinderen al een holle rug hebben. Vroeger schreef men veelal staand. Dat doen wij nu weer."

"Maar is dat niet vreselijk storend, om de tien minuten een hele volksverhuizing in de klas?" zei ik. "Zit je net in een rekensom, moet de hele boel verhuizen."

"Het was natuurlijk wel even wennen," erkende de juf. "Maar nu gaat het vrijwel automatisch. De les wordt nauwelijks onderbroken."

"Wie heeft dit eigenlijk bedacht?" vroeg ik aan Natalya Alexandrovna.

"Onderzoekers in Vladivostok," zei ze. "Die hebben ontdekt dat de gezondheid van kinderen met sprongen vooruit gaat als ze niet de hele dag zitten."

"Dat lijkt me buitengewoon lastig te meten," zei ik sceptisch.

"In veel Russische regio's wordt deze lesmethode anders al jaren gehanteerd," zei de juf, "alleen Moskou bleef achter. We zijn hier nogal conservatief ingesteld. Berends klas is de eerste in heel Moskou waar zo les wordt gegeven."

"Wat hebben die onderzoekers nog meer bedacht?" vroeg ik.

"Dat je eigenlijk op blote voeten moet lopen," zei Natalya, "maar dat gaat misschien een beetje ver."

"Wat vind jij er eigenlijk zelf van? Zit of sta je liever?" vroeg ik aan Berend, die intussen zijn schoolboeken had uitgepakt.

"Wat dacht jij?! Jij gaat toch ook niet staand televisie kijken!"

DERK SAUER

Copyright: Het Parool

www.staand-werken.nl